Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Atunci cand inregistrezi un mijloc fix in gestiune trebuie sa stabilesti printre altele durata de viata pe care vei amortiza valoarea de intrare.
Iata cateva clarificari privind acest aspect:
- suma pe care care o vei amortiza nu este neaparat si suma platita pentru acel mijloc fix. De exemplu, daca esti platitor de TVA, vei amortiza doar baza (fara TVA), iara daca esti neplatitor de TVA atunci vei amortiza valoarea intregii facturi de achizitie.
- poti alege sa amortizezi mijloacele fixe utilizand doua registre: unul pentru scopuri contabile (aceasta suma va aparea in balanta) si unul pentru scopuri fiscale (pentru a stabili deductibilitatea cheltuielii la calculul impozitului pe profit). Pentru a nu se complica, multe entitati, in special cele mai mici aleg sa tina un singur registru.
Legislatia prezinta un catalog cu duratele de viata normale de functionare, in HG 2139/2004, actualizata.
Pentru fiecare tip de mijloc fix, entitatea poate alege o durata de viata, in cadrul unui interval prezentat in actul legislativ.
De exemplu, pentru Clădiri administrative (1.6.4.) durata de viata prezentata este intre 40-60 ani. De aici, entitatea poate alege durata de viata pe care o doreste.
Mijloacele fixe cuprinse în catalog sunt clasificate în general în grupe, subgrupe, clase şi subclase, iar pentru unele şi în familii.
Astfel mijloacele fixe amortizabile au fost clasificate în trei grupe principale şi anume:
– Grupa 1 – Construcţii;
– Grupa 2 – Instalaţii tehnice, mijloace de transport, animale şi plantaţii;
– Grupa 3 – Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protecţie a valorilor umane şi materiale şi alte active corporale.
Catalogul se aplică în mod unitar de către agenţii economici, persoanele juridice fără scop patrimonial cât şi de către instituţiile publice, asigurând determinarea în mod unitar a amortizării capitalului imobilizat în active corporale.